Sainsbury UCL Wellcome Centre, Howland St, London


previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

About the Project

British Construction Industry Awards 2016 Winner: Major Building Project of the Year (over £50m)British Construction Industry Awards 2016

Winner: Major Building Project of the Year
(over £50m)

Leaf Awards 2016 Overall Winner Winner: Best Façade Design and Engineering

Leaf Awards 2016 Overall Winner Winner: Best Façade Design and Engineering

Leaf Awards 2016  Overall Winner

Winner: Best Façade Design
and Engineering

Glimmer glass mesh-reinforced resin forms a dynamic kinetic façade at University College London Sainsbury Wellcome Centre for Neural Circuits and Behaviour.

Locker Architectural Ltd supplied 3800 pixelated panels to form the façade to the Ian Ritchie-designed Sainsburys Wellcome Centre. To achieve the required dynamic effect the Locker team developed unique, custom-formulated GRP 'pixels' designed to ripple and shimmer with the changing breeze. Each pixel is constructed from Glimmer glass mesh-reinforced resin to achieve high bending and impact strength whilst still maintaining 85% light transmission values. 3800 pixels were laser-cut to 0.6mm tolerance then edge sealed by hand. The combined ripple effect of each pixel creates undulating waves of movement travelling across the façade that are fascinating to watch.

The Glimmer pixels are UV stable and conform to BS Class O fire rating.

View PDF Project Sheet: UCL Sainsbury Wellcome Centre

Scroll to top